Van 3 t/m 11 juni vindt in Etten-Leur de kunstmanifestatie Van Gogh Leeft plaats.
Er is een mini-kunstroute langs zes locaties in het centrum.

Van Gogh Kerk: expositie van de 20 winnende werken van de wedstrijd ‘Een brug tussen Etten en Leur’, Markt 4
Jan uten Houte: afwisselend schilders met hun werk in de ‘Van Gogh Boerenkamer’ van het museum, Markt 53-61
De Drempel: expositie van deelnemers aan de wedstrijd en fotograaf Egon Zitter, Halewijnstraat 47
De Linde: 14 exposanten en Schildersgroep Meerkunst, Lambertusstraat 7
Lambertuskerk: expositie van leerlingen van het Munnikenheide College en fotografe/beeldend kunstenaar Emily Wiessner, Markt 60
Het Witte Paard: grafische kunst van Annie van Strien, Oude Bredaseweg 15

De locaties zijn dagelijks te bezoeken van 13.00-17.00 uur. Entree gratis. Het ideale startpunt is Markt 4 (Van Gogh Shop)

Op alle deelnemende locaties en bij het Toeristisch Informatiepunt / Van Gogh Shop op Markt 4 is een informatieflyer verkrijgbaar. Tevens een plattegrond van de Kunstroute, met stempelkaart! Je ontvangt op alle locaties een stempel. Bij een volle kaart trakteert Het Witte Paard op een gratis kopje koffie of thee.

Het evenement wordt georganiseerd i.s.m. Stichting Adriaan van Bergen (Leurse Havenfeesten)

UITGELICHT

Wedstrijd
De Stichting Vincent van Gogh Etten-Leur organiseerde dit jaar samen met de Stichting Adriaan van Bergen een wedstrijd met als thema: ‘Vincent van Gogh, een brug tussen Etten en Leur’. Van Gogh Leeft is een jaarlijks evenement dat wordt georganiseerd door de Stichting Vincent van Gogh Etten-Leur. De Havenfeesten (dit jaar met als thema ‘Een brug terug’) is een organisatie van de Stichting Adriaan van Bergen. Zowel de kunstenaar Vincent van Gogh als Adriaan van Bergen (bekend van ‘de list met het turfschip’) waren inwoner van onze gemeente. Zowel Van Gogh Leeft als de Havenfeesten beginnen met Pinksteren, 3 t/m 5 juni. De Havenfeesten duren tot en met maandag Tweede Pinksterdag en Van Gogh Leeft gaat nog een weekje langer door (t/m 11 juni).

De 20 beste, mooiste, leukste of origineelste werken worden tijdens Van Gogh Leeft geëxposeerd in de prachtige Van Gogh Kerk! De overige werken zijn allemaal te zien in De Drempel.

Expositie Munnikenheide College
Dit jaar is er wederom een samenwerking tussen de leerlingen van het Munnikenheide College, stichting ZIEL en Van Gogh Leeft. Tijdens de kunstroute exposeren de leerlingen samen met andere kunstenaars hun werk in de Lambertuskerk. Jaarlijks probeert het Munnikenheide College het thema van ZIEL (Zin in Etten-Leur) te combineren met Van Gogh en met eigen opdrachten. Dit jaar is het thema ‘Glazen Brug’ gebruikt om ‘verbindingen’ te maken. Verbindingen in letterlijke zin met ijzerdraadfiguren, maar net zo goed verbindingen tussen mensen. Dit laatste heeft o.a. te maken met het groeiend aantal vluchtelingen dat zich verspreid over de wereld. Leerlingen hebben brieven geschreven waarin ze vluchtelingen welkom heten in Nederland. Deze brieven zijn de aanleiding geweest voor een installatie bestaande uit boten gemaakt door de leerlingen. Bootjes die als enige en noodzakelijke verbinding dienen voor de vluchtelingen om van oorlog naar vrijheid te komen. Naast deze bootjes zijn er dus ook ijzerdraad figuren te zien die op een mooie manier worden uitgelicht.

Expositie Emily Wiessner
Van zaterdag 3 t/m zondag 11 juni is er werk van fotograaf en beeldend kunstenaar Emily Wiessner te zien in de Lambertuskerk, Markt 10 in Etten-Leur. Deze expositie stelde Emily samen in het kader van het evenement Van Gogh Leeft en het jaarthema van ZIEL. Eerst 9 miniaturen op de altaartrappen: “Lijnen in het Brabants landschap” (uit de serie “Terra”). Langs “Een brug van zand” kom je in de Apostelzaal waar via de 4 elementen, Licht, Lucht, Water en Aarde, onzichtbare lijnen zichtbaar worden – bijvoorbeeld in het drieluik “Geborgenheid”. In de Apostelzaal is uitgebreide informatie over het werk te vinden voor het geval Emily zelf niet aanwezig is.
Openingstijden: za-zo-ma van 12u tot 17u, andere dagen van 13u tot 17u.