Vincent van Gogh 3D Painting in Etten-Leur

Vincent van Gogh in 3D. Dat is weer eens wat anders dan naar een tweedimensionaal schilderij van de schilder kijken. Volgende week komen vier streetpainters naar het centrum van Etten-Leur om in het kader van het Van Gogh Jaar hun talenten aan het publiek te tonen.

Draaikolk

Twee van de vier painters zijn al bekend in Etten-Leur. Remko van Schaik en Ruben Poncia. Zij waren er twee jaar geleden ook bij om voor stichting Van Gogh Leeft een op Van Gogh geïnspireerde streetpainting te maken. Van Schaik: “We hebben toen een portret van Van Gogh gemaakt terwijl hij in een draaikolk om hem heen staat te schilderen. Nu is ons ontwerp gebaseerd op het schilderij Herinnering aan de tuin in Etten.

Bij streetpainting lijkt het alsof het ‘schilderij’ uit de grond komt. Door een bepaalde techniek van tekenen ontstaat er een 3D-effect. “Het is alleen niet zo dat je dat vanuit ieder perspectief kunt zien“, zegt Van Schaik. “We brengen voetstapjes aan op de grond die leiden naar een cirkelwaarvan je het beste uitzicht hebt.

Klasse

Pierre van Damme van stichting Van Gogh Leeft is blij dat de twee artistiekelingen weer naar Etten-Leur komen. “Twee jaar geleden hebben ze prachtig werk afgeleverd. In de tussentijd zijn we ze via internet in de gaten blijven houden. Hun werk straalt klasse uit, dus we vinden het fantastisch dat ze weer langskomen. Daarbij, qua reiskostenvergoeding scheelt het ons een hele hoop. Over de hele wereld zitten goede streetpainters. Maar waarom zouden we moeilijk doen als er twee fantastische streetpainters in Nederland wonen?

Toch zijn Van Schaik en Poncia niet de enige die volgende week een aantal straatoppervlakken van 3D-paintings komen voorzien. De Duitse Marion Ruthardt en Poolse Gregor Wosik zijn er dit jaar voor het eerst bij. “Na wat rondneuzen op het internet kwamen we deze twee kunstenaars tegen“, verklaart Van Damme de keuze voor de twee buitenlandse kunstenaars. “Ruthardt hadden we vorig jaar al benaderd, maar zij had toen een te volle agenda. Ze was gelijk enthousiast toen we haar voor dit jaar weer benaderde. Ze werkt graag met het werk van Van Gogh, ze vindt hem heel inspirerend. Ik kreeg deze week het ontwerp van het duo doorgestuurd en het ziet er veelbelovend uit.

Kennis
Hoe zit het met de kennis over Van Gogh bij Van Schaik? “Ik zie Van Gogh zoals iedere andere Nederlander dat doet. Ik heb niet echt een speciale band met zijn werk. Mijn huis hangt ook niet vol met zijn schilderijen en mijn boekenkast staat niet vol met boeken over hem. Toch is het interessant iets te maken wat op zijn werk gebaseerd is. Het blijft één van de beste schilders van Nederland, hè.

Waar kunnen de kunstwerken volgende week bewonderd worden? Van Schaik: “Wij maken ons werk in het overdekte winkelcentrum van Etten-Leur. Zo hoeven we niet bang te zijn dat als het regent ons hele werk naar de knoppe gaat.

En de werken van Ruthardt en Mosik? Van Damme: “Marion en Gregor gaan een grote painting maken aan de Hof van den Houte en een wat kleinere op het Burchtplein voor de ingang van de Albert Heijn. Bij slecht weer verhuizen ook zij naar het overdekte winkelcentrum.

Paintings

De artiesten beginnen komende woensdag aan hun schilderingen. De verwachting is dat zij hun paintings zondag 31 mei af zullen hebben. Van Damme: “De paintings blijven op de straat zolang ze mooi genoeg zijn om te zien. Als ze echt beginnen weg te slijten zullen we ze weghalen. Dat zal pas over een paar maanden gebeuren. Tot die tijd kan iedereen er gewoon van genieten.

Voor mensen die het leuk vinden om ‘in’ de painting op de foto te gaan is er een Facebookpagina waar ze de foto’s op kunnen delen. Op de pagina Van Gogh Kerk Etten-Leur kunnen deze gedeeld worden.

Bron: BN De Stem

3 Comments

  1. I do trust all of the ideas you have introduced on your post. They are very convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are too short for beginners. May just you please lengthen them a bit from next time? Thank you for the post.
    nike huarache

Geef een reactie

Your email address will not be published.

After you have typed in some text, hit ENTER to start searching...

Facebook

Twitter