timeline_pre_loader

30 maart 1953

Geboortehuis van Vincent van Gogh

Vincent van Gogh wordt geboren in Zundert.

1861 - 1868

Kostschool Vincent van GoghVincent bezoekt vanaf september 1861 één jaar de dorpsschool in Zundert. Op 1 oktober 1864 gaat hij naar de privé-kostschool in Zevenbergen en blijft daar tot 31 augustus 1866. Daarna bezoekt hij de Rijks HBS ‘Willem II’ te Tilburg. Om onbekende reden wordt zijn opleiding in maart 1868 afgebroken en hij keert terug naar het ouderlijk huis in Zundert.

1869 - 1874

vincent van goghOp 1 augustus 1869 treedt Vincent als jongste bediende in dienst bij de kunsthandel van zijn ‘oom Vincent’, Goupil & Cie in Den Haag. Later werkt hij voor dezelfde firma in Londen en Parijs.

1875

Dominee Van Gogh aanvaardt in oktober 1875 een aanstelling in Etten. Het gezin, met de nog thuiswonende kinderen Wil en Cor, verhuist naar de pastorie bij de N.H. Kerk. Vincent, die inmiddels in Parijs werkt, brengt de kerstdagen in Etten door.

1876

Per 1 april wordt Vincent ontslagen bij Goupil & Cie. Hij verblijft enkele weken bij zijn ouders in Etten en maakt twee tekeningen van de pastorie. Op 16 april vertrekt hij naar Engeland, waar hij eerst in Ramsgate werkt als onderwijzer en vervolgens in Isleworth als hulpprediker. Met Kerstmis bezoekt hij Etten. Vanwege zijn slechte lichamelijke en geestelijke conditie halen zijn ouders hem over niet naar Engeland terug te keren.

1877

Na een periode als bediende bij boekhandel Blussé & Van Braam in Dordrecht, verhuist Vincent in mei naar Amsterdam, waar hij zich onder leiding van dr. Mendes da Costa voorbereidt op de studie van predikant.

1878

In juli geeft Vincent zijn studie op en woont weer in Etten. Met zijn broertje Cor maakt hij een wandeling naar een ‘mastbosch’ ter hoogte van de huidige Wildert. Samen tekenen ze een kaartje van Etten en omgeving. Hij volgt een korte opleiding als lekenprediker in Laken bij Brussel. Als hij zakt voor het examen, keert hij terug naar Etten. Vervolgens gaat hij in december evangelisatiewerk verrichten onder de mijnwerkers in de Borinage.

1879

Wegens gebrek aan gevoel voor de gangbare verhoudingen tussen predikant en het volk wordt Vincent ontslagen. Hij werkt op eigen gelegenheid verder, maar belandt in een crisis.

1881

In april 1881 trekt de 28-jarige Vincent in bij zijn ouders op de pastorie in Etten, waar hij een atelier inricht. Hij kopieert studiemethodes van Cassagne en Bargue en het werk van Jean-François Millet. Daarnaast oefent hij zich in het tekenen naar levend model en hij maakt studies van het landschap. In de zomer komt Van Rappard logeren. Vincent raakt verliefd op zijn nicht Kee Vos-Stricker, een jonge weduwe die met haar zoontje op de pastorie verblijft. Zij beantwoordt die liefde niet. De koppigheid waarmee Vincent volhardt om zijn liefde te betuigen, leidt tot onenigheid in de familie. Eind november werkt hij een aantal weken bij zijn aangetrouwde neef Anton Mauve, die deel uitmaakt van de Haagse School. Na een hevige ruzie met zijn vader verhuist hij rond Kerstmis naar Den Haag.

1882

In Den Haag huurt Vincent een atelier aan de Schenkweg. Zijn vroegere chef Tersteeg en de schilder Mauve zijn hem zeer behulpzaam; de laatste geeft hem zelfs tekenonderricht. Ds. Theodorus van Gogh aanvaardt in april een beroep van de gemeente Nuenen. De familie verlaat Etten. Vincent neemt Sien Hoornik, een zwangere prostituee met haar dochtertje op in huis. In maart krijgt hij zijn eerste opdracht van ‘Oom Cor’ voor twaalf stadsgezichten van Den Haag. Hij oefent zich in het lithograferen in de hoop als illustrator werk te vinden.

1883

Vincent verbreekt de relatie met Sien en vertrekt op 11 september naar Drenthe. Hij verblijft in Hoogeveen en Nieuw-Amsterdam. Vanwege eenzaamheid besluit hij na drie maanden zijn ouders in Nuenen op te zoeken.

1884 - 1885

Vincent maakt in Nuenen veel studies van boeren en wevers. Hij huurt een atelier van koster Schafrat. Zijn buurmeisje Margot Begemann wordt verliefd op hem. Een huwelijk blijft echter uit. Hij geeft schilderlessen aan enkele amateurs. Op 26 maart 1885 sterft plotseling zijn vader. Eind april voltooit Vincent het schilderij De Aardappeleters. Hij verhuist van de pastorie naar zijn atelier. In september verbiedt de pastoor zijn parochianen voor hem te poseren. 24 november vertrekt Vincent naar Antwerpen.

1886 - 1887

Vincent schrijft zich op 18 januari in aan de Academie in Antwerpen. Hij volgt lessen in figuurschilderen en kopieert de antieken. Rond 1 maart vertrekt hij naar Parijs en gaat bij zijn broer Theo wonen. Hij werkt op het atelier van Fernand Cormon en leert veel Parijse collega’s kennen. Voor het eerst ervaart hij wat het impressionisme inhoudt. Hij schildert series bloemstillevens om zijn palet kleurrijker te maken.

1888

Op 19 februari vertrekt Vincent naar Arles. Hij huurt het ‘Gele Huis’ en ontwikkelt het plan voor een atelier van het Zuiden. Van 23 oktober tot 23 december komt Gauguin op bezoek. Vincent schildert in november 1888 het doek ‘Herinnering aan de tuin in Etten’, waarop hij zijn moeder en zijn zus Wil afbeeldt. Na een ruzie met Gauguin, verwondt Vincent zichzelf aan het oor en belandt in het ziekenhuis.

1889

Eind april laat Vincent zich opnemen in de psychiatrische inrichting van St.-Rémy-de-Provence. Hij maakt schilderijen naar werk van Millet, Delacroix en Rembrandt. Aan zijn moeder en zus Wil vraagt hij om zijn oude studies, waaronder die uit Etten.

27 juli 1890

Vincent verkoopt op een tentoonstelling in Brussel zijn eerste schilderij. Op 16 mei vertrekt hij naar Auvers-sur-Oise, in de buurt van Parijs. Hij maakt kennis met de arts en amateurschilder Paul Gachet. Vincent huurt een kamer in herberg Ravoux. Op 27 juli schiet hij zichzelf in de borst en sterft twee dagen later in het bijzijn van Theo. Hij werd 37 jaar.

1891

Op 25 januari overlijdt Theo, nog geen 34 jaar oud. Vincent en Theo liggen begraven op de begraafplaats van Auvers-sur-Oise.