Internationaal bezoekIn 2015 was het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh (1853-1890) is overleden. Dit moment is internationaal aangegrepen om de beroemde Nederlandse kunstenaar te eren met een kwalitatief hoogstaand en uitgebreid programma. Een aanzienlijk deel van dit programma is ingevuld door de bij Van Gogh Brabant aangesloten erfgoedlocaties Zundert, Etten-Leur, Tilburg, Nuenen en Het Noord-Brabants Museum in ‘s-Hertogenbosch.

Van Gogh Kerk
De Van Gogh Kerk Etten-Leur opende op 19 december 2014 de deuren. De kerk vertelt het verhaal van Vincent’s Ettense periode. Dit gebeurt aan de hand van 8 thema’s, waaronder de liefde voor de natuur, het landschap, de boeren en zijn nicht, Kee Vos. Het verhaal in de kerk wordt verteld aan de hand van kleurrijke ramen, met bijbehorende informatiepanelen en een animatiefilm. De permanente expositie doet niet alleen recht aan de authentieke ruimte, het versterkt deze ook. Het is de plek waar Vincents vader zeven jaar dominee was, waar Vincent regelmatig kwam en waar (in de toenmalige pastorie die achter de kerk stond) hij het definitieve besluit nam om kunstschilder te worden. In Etten begon hij fanatiek te tekenen en kwam hij tot een productie van enkele honderden schetsen en tekeningen. Tevens begon hij aan het eind van zijn Ettense periode met het werk met verf.

Wat is er in korte tijd gerealiseerd?
Inmiddels zijn fase 1 t/m 3 van ons project richting een Van Gogh Experience uitgevoerd:
1. De Kosterswoning annex Van Gogh Informatiecentrum is Ticket-Tourist Office & Van Gogh Shop geworden
2. De Nederlands Hervormde Kerk / Raadzaal is de Van Gogh Kerk: een informatiepaneel in de entreehal, een eeuwenoud torenuurwerk en een Van Gogh tijdlijn op de begane grond van de klokkentoren en een permanente expositie in de kerk zelf (de kleurrijke ramen, de bijbehorende informatiepanelen en animatiefilm, de originele preekstoel van ‘Pa’, twee vitrines met bijzondere documenten en voorwerpen en het monumentale Jacobus Zeemansorgek
3. Het oude schuurtje achter de kerk is omgebouwd tot Petit Cinema, waar onder andere de meertalige film ‘Vincent van gogh, Een zaaier in Etten’ vertoond wordt.

Volgende fase
Fase 4/5: de aankleding van de buitenruimte achter de kerk met de grote Van Gogh Portretwand (ca. 40 Van Gogh tekeningen en een groot zelfportret van de kunstenaar). Bij het standbeeld van Vincent in de Binnentuin en bij de Moeierboom op de Markt zijn informatieve luisterzuilen geplaatst. De portretwand is afgelopen week door de gemeente middels een spot ook ‘s avonds aangelicht. In de Binnentuin wordt bij het beeldje komende week een poosplaats gerealiseerd door de gemeente i.s.m. de Bredase kunstenares Pien Storms van Leeuwen. De poosplaatst betreft een arduinen bankje met daarin gegraveerd een brieftekst van Van Gogh. De poosplaats maakt onderdeel uit van een regionaal project (Omtrent Vincent) waarbij objecten worden geplaatst in het landschap van Van Gogh. Het woord poosplaats duidt op een combinatie van ‘verpozen’ en ‘poëzie’ in relatie tot een bepaalde plek. Het gaat om een afwisseling van arduinenen zitelementen en granieten zwerfkeien.

De resultaten
Totaal aantal bezoekers in de kerk in 2015: ca. 3.000 Dit is geheel volgens verwachting. Aantal bezoekers van de shop wordt niet geregistreerd, maar dat zijn er wel een stuk meer (vooral ook vanwege VVV-vragen).  Mooi resultaat als je ziet dat we
– qua marketing en promotie pas één jaar bezig zijn
– dat we volledig draaien op vrijwilligers
– we slechts 15 openingsuren per week hebben (5 middagen van 3 uur; heeft ook te maken met het aantal vrijwilligers)
– we als hoofdgebruiker van de kerk wel de ruimte moeten delen met anderen (gemeente voor onder andere de huwelijken) en orgelkring.
Daarnaast vonden er diverse bijeenkomsten, een dialezing, exposities en concerten plaats in de kerk. Door ons zelf of derden georganiseerd. De meeste bezoekers trok de expositie Vincent’s Revival met beelden (koppen van Van Gogh) van Ien Sluijters uit Oisterwijk, winnares van de publieksprijs van een landelijke AVRO/TROS Van Gogh wedstrijd. Het aantal groepsbezoeken was 33 waarvan de meeste uit Duitsland. Bijzonder blij verrast zijn we door bezoekers van over de hele wereld: o.a. VS, Uruguay, Zuid-Afrika, China, Japan, Israel, Duitsland, Frankrijk, Italie, Belgie en NL. De reacties zijn steeds zeer positief; bezoekers worden verrast door het verhaal, door een hoofdstuk (Etten, het begin van een carrière) dat ze nog niet kenden. Bijzondere bezoeken waren onder andere van de Commissaris van de Koning Wim van de Donk en de Bisschop van Breda Jan Liesen. Een laatste noemenswaardige bezoek kwam uit China: de National Geographic China.

Van Gogh Leeft
Een hoogtepunt afgelopen jaar was verder het evenement Van Gogh Leeft met de Kunstexplosie met ruim 100 exposanten aan het Stationsplein, de rondreizende fototententoonstelling De Wereld van Van Gogh, een expositie van Wim Schutz in de kerk, streetpaintings in het Winkelhart en een grote straattheater act op stelten van Close Act.

Komende tijd
Stap voor stap willen we als stichting naar meer beleving en interactiviteit, al dan niet in combinatie met augmented/virtual reality in de tuin, de toren (inclusief beklimmingen), een zuilenroute en de samenwerking met Jan uten Houte. Daarnaast willen we inzetten op de werving van extra vrijwilligers en vrienden en de extra werving van aansprekende exposities en bijbehorende fondsen sponsoren.