Op voorstel van de vrijwilligers van de Stichting Vincent van Gogh Etten-Leur heeft Eugenie Stade een maquette van de voormalige pastorie in Etten gemaakt.

Regelmatig vroegen bezoekers waar precies de pastorie stond, waar het gezin Van Gogh in gewoond heeft. Aan de hand van de huidige kadastrale kaart is een maquette gemaakt van de Van Gogh Kerk en omgeving. Hierop staan de kerk, de kosterswoning, de Petit Cinema, de Mariakapel, de nieuwe bioscoop, het kerkhof en uiteraard de pastorie waar het gezin Van Gogh woonde.

De pastorie is geprojecteerd op de exacte plaats waar deze in 1881 stond aan de hand van een oude kadastrale kaart. Precies waar nu het Van Goghbeeldje staat, was vroeger de uitbouw van de oude pastorie, de leerkamer, Vincents eerste atelier. Het nieuwe stadskantoor is met een arcering aangebracht. Zo is te zien dat de oude pastorie vroeger gedeeltelijk op de plaats stond waar nu het nieuwe stadskantoor staat. De maquette is gemaakt op een schaal van 1:150 door Eugenie Stade, het verrijdbare onderstel is van de hand van Jan Reijnaars.

De maquette wordt onthuld op 10 november 2016, in het bijzijn van de makers, voorafgaand aan de lezing.

Hiervoor zijn nog kaartjes verkrijgbaar!