Let op: deze lezing is vanwege ziekte van Jana Waarts geannuleerd. De lezing wordt verplaatst naar een andere datum.

In de Van Gogh Kerk Etten-Leur verzorgt Jana Waarts op dinsdag 16 januari een lezing met als titel ‘Het hartstochtelijke leven van Vincent van Gogh’.

Vincent van Gogh (1853-1890) wordt nu gezien als een van de belangrijkste kunstenaars ooit. Tegelijkertijd was zijn leven een jarenlange zoektocht naar erkenning, liefde en succes. Dat blijkt vooral uit zijn brieven. Zijn leven wordt getekend door problemen en dieptepunten, hoe hij ook zocht naar stabiliteit. Een jarenlange zoektocht met veel tegenslagen. Begonnen als medewerker in de kunsthandel, en daarna van hulponderwijzer in Engeland en zendingswerk in de Borinage, naar kunstenaar in Brabant en Frankrijk. Van zijn donkere periode in Brabant naar zijn zonovergoten werk in Zuid-Frankrijk. Hij heeft een lange en moeilijke weg begaan, maar liet een enorm aantal schilderijen na. Zelf bleef hij straatarm, verkocht één schilderij. Nu worden er tientallen miljoenen dollars voor betaald.

Wie zijn er bepalend geweest in zijn leven? Welke rol speelt Parijs, waar hij kennis maakt met de wereld en de kleuren van de impressionisten, in zijn ontwikkeling? Welke omstandigheden hebben zijn werk en leven beïnvloed?

De tweede helft van de negentiende eeuw brengt onrust in Europa en veranderingen in de samenleving. Speelt de tijdgeest met zijn vernieuwingsbewegingen die vochten voor een verdere emancipatie en de wens om zèlf keuzes te maken, niet meer afhankelijk te zijn van wat anderen willen, een rol in het leven van Vincent?

Jana Waarts geeft vanuit de studie cultuurwetenschappen haar antwoord op deze vragen. Zij verzorgt deze lezing, en we volgen Vincent van Gogh in zijn hartstochtelijke bestaan aan de hand van zijn schilderijen en brieven waardoor de kunstenaar als persoon tot leven komt.

De lezing vindt plaats op dinsdag 16 januari om 19.30 uur.
Kaartjes zijn verkrijgbaar in de Van Gogh Shop, Markt 4, of voorafgaand aan de lezing (indien niet uitverkocht)

4 Comments

  1. Recently, the Fansided to knight main rotation player in the first two rounds of the playoffs, the performance of the Owen only C +, love there is only a B.
    nike pg 2

  2. Thanks for your post. One other thing is the fact individual states have their very own laws that affect householders, which makes it quite difficult for the our elected representatives to come up with a whole new set of guidelines concerning foreclosure on home owners. The problem is that each state provides own regulations which may work in an undesirable manner in relation to foreclosure insurance policies.

  3. I have taken notice that in digital camera models, extraordinary detectors help to focus automatically. The actual sensors involving some surveillance cameras change in in the area of contrast, while others utilize a beam involving infra-red (IR) light, especially in low lumination. Higher specification cameras at times use a combination of both programs and will often have Face Priority AF where the camera can ‘See’ any face and concentrate only in that. Thank you for sharing your opinions on this site.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

After you have typed in some text, hit ENTER to start searching...

Facebook

Twitter