De jaarlijkse Van Gogh-lezing in de Van Gogh Kerk aan het Raadhuisplein te Etten-Leur wordt dit jaar verzorgd door Willem-Jan Verlinden en gaat over zijn onlangs verschenen boek “De zussen Van Gogh.”

De zussen Van Gogh
Het levensverhaal van de drie zussen Van Gogh tegen de achtergrond van een roerige periode in de geschiedenis.

Het gezin
Het gezin Van Gogh telde zes kinderen, van wie Vincent en Theo wereldberoemd zouden worden. Maar hoe verging het de andere kinderen uit het gezin? In De zussen Van Gogh haalt kunsthistoricus Willem-Jan Verlinden de drie dochters van de familie Van Gogh uit de schaduw van hun broers, en schetst een fascinerend tijdsbeeld van de turbulente ontwikkelingen in de tweede helft van de negentiende eeuw en het fin de siècle.

Het verhaal
Het verhaal van Anna, Lies en Wil is nooit eerder verteld. Ze groeiden op in een tijd dat er voor het eerst lange afstanden met de trein konden worden afgelegd, impressionist nog een spotnaam was, de vrouwenbeweging net in de kinderschoenen stond en dromers van allerlei politieke gezindten op de barricades stonden om de revolutie af te kondigen. Willem-Jan Verlinden brengt de aspiraties, dromen, teleurstellingen en het verdriet van deze vrouwen prachtig in beeld. De zussen Van Gogh geeft op basis van hun onderlinge, niet eerder bestudeerde correspondentie een unieke inkijk in de bewogen levens van drie zussen in een bijzonder gezin. De auteur zal ingaan op de verhoudingen binnen het gezin en, speciaal voor deze lezing, ook op de relatie met de bevolking van Etten-Leur. Na afloop zal de schrijver zijn boek signeren. Uiteraard is er ook volop gelegenheid om vragen te stellen.

Willem-Jan Verlinden (1971)
Studeerde kunstgeschiedenis in Leiden. Na jarenlang werkzaam te zijn geweest voor diverse Nederlandse musea en kunstfondsen, heeft hij zich ontwikkeld tot adviseur op het gebied van fondsenwerving. In 2013 schreef hij samen met Kristine Groenhart Hoe ik van Londen houd. Wandelen door het Londen van Vincent van Gogh.

Datum, tijd en entree
De lezing vindt plaats op donderdag 10 november 2016, aanvang 19.30 uur (inloop 19.15 uur). Entree inclusief drankje na afloop € 5,00. Entreebewijzen zijn te koop bij de Van Gogh Shop, Markt 4 en in de kerk (indien niet uitverkocht).de-zussen-van-gogh-2