Kunstschilder en vormgever Bart van der Leck (1876 –1958) is samen met Piet Mondriaan en Theo van Doesburg een belangrijke vertegenwoordiger van De Stijl, een Nederlandse kunstbeweging. De leden streefden naar een radicale hervorming van de kunst. Ze gebruikten een minimum aan kleuren en een zo eenvoudig mogelijke vormgeving.

Bart van der Leck is, ook internationaal, bekend door zijn kunst die bestaat uit een abstractie van thema’s uit het dagelijks leven. Het is geen totale abstractie, maar een sterke vereenvoudiging van de zichtbare wereld. Van der Leck had daarbij genoeg aan de kleuren rood, geel en blauw. Hij begint bij een schets van de werkelijkheid en brengt die terug tot geometrische vormen. Zo verandert hij ‘De Zaaier’ van Van Gogh in een abstract beeld in rood, geel en blauw.

Van der Leck heeft zich in het begin van zijn kunstenaarschap, en ook later, laten inspireren door Van Gogh. Die wilde de schilderkunst méér laten zijn dan ‘nabootsing van de natuur’, en ging kleuren en vormen gebruiken om uit te drukken wat hij voelde. Dat leidde tot het expressionisme, het kubisme en De Stijl (1917-1931). En tot allerlei kunststromingen die daarna nog kwamen.

Bart van der Leck kon zijn kunst, de kunst van de vereenvoudiging en de abstractie, steeds verder ontwikkelen, mede door de steun van Hélène Kröller-Müller. Van der Leck was naast schilder ook toegepast kunstenaar, en maakte ontwerpen voor vazen, borden, affiches, tapijten en letters.

De lezing over het kunstenaarschap van Bart van der Leck wordt verzorgd door kunsthistorica Angeline Bremer. Zij biedt u een uitgelezen kans om meer te weten over de diverse kunststromingen rond 1900. De lezing vindt plaats op donderdag 9 november in de Van Goghkerk, en begint om 19.30 uur. De lezing vindt mede plaats naar aanleiding van ‘100 jaar De Stijl’. Angeline Bremer is naast kunsthistorica ook hoofd rondleidingen bij het Kröller-Müller Museum.

Entree: € 5,00. (incl. drankje) Entreekaarten te koop in de Van Gogh Shop, Markt 4 te Etten-Leur (wo. t/m zo 13.30-16.30 uur) of bij de entree van de kerk op 9 november, tegen contante betaling.