2.0 1De laatste expositie van 2015 in de Van Gogh Kerk Etten-Leur: Vincent 2.0 | Reliëfs en gedichten bij het Van Gogh-jaar

Vincent van Gogh was dol op zijn moeder, maar had een moeizame relatie met zijn vader. Hij vond tijdens het schilderen van zijn pasgeboren neefje een nieuwe stijl uit om contouren beter te laten uitkomen. Onderhield een prostituee en haar kind. Maakte ruzie met zijn leermeesters. En stierf tenslotte aan een verwondingen die hij zichzelf had toegebracht.

Vijf bijzondere feiten over misschien wel de grootste Nederlandse schilder ooit. Alle vijf verbeeld in reliëfs en verwoord in gedichten van deze tijd.  De Brabantse dichter Bertram Westera (Amsterdam, 1966, drie dichtbundels en twee kinderboeken sinds 2013) en de Twentse beeldend kunstenares Derya Zenginoglu (Tarsus, 1974, één prijs, drie nominaties ruim dertig exposities en projecten sinds 2004) vonden elkaar in een project waarin ze samen met verstandelijk beperkten in Drenthe schilderden en liedteksten maakten rondom een ander typisch Van Gogh-thema: sprekende kleuren.

Van 25 november t/m 6 december toont de Van Gogh Kerk hun tweeluiken van woord en beeld in Etten-Leur.

Herademing roemt Bertram Westera’s “prachtige geladen taal” en NBD Biblion heeft het over “een geheel eigen bijdrage aan de poëzie”. De gedichten in deze expositie hebben elk een eigen typografie die aansluit bij de gemoedstoestand van Van Gogh op het moment waarbij de tekst aangrijpt. De reliëfs (en één installatie) bestaan op één na allemaal uit meerdere panelen, die afzonderlijk worden verkocht. De kopers – die elkaar meestal niet kennen – krijgen elkaars contactgegevens, zodat op hun initiatief alle delen van elk werk op ieder gewenst moment herenigd kunnen worden. Zo zorgt Derya Zenginoglu dat kunst op onvermoede wijze mensen met elkaar verbindt.

De bijzondere expositie is te zien op 25, 26, 27, 28 en 29 november. en verder op 2, 3, 4, 5 en 6 december. Alle dagen van 13.30 – 16.30 uur. Entree via Markt 4.