September, 2017

28Sep - 22OctSep 2813:30Oct 22Najaarstentoonstelling: Strube ontmoet Van Gogh

Event Details

De stichting Vincent van Gogh Etten-Leur richt van zaterdag 30 september tot en met zondag 22 oktober een tentoonstelling in met werk van beeldend kunstenaar Jan Strube die leefde van 1892 tot 1985. Dit gebeurt in samenwerking met de Stichting Vrienden van Jan Strube. Het is dit jaar 125 geleden dat Jan Strube werd geboren. Zijn werk vertoont overeenkomsten met het werk van Van Gogh in diens Brabantse periode. Vandaar de titel ‘Strube ontmoet Van Gogh’. Bij deze tentoonstelling is een aantal zeer bijzondere werken afkomstig uit privé-collecties.

Vincent van Gogh had een bijzondere band met Brabant. Nadat hij in Etten besloten had om kunstenaar te worden, begon hij verwoed te tekenen. Uit kunstboeken tekende hij portretten, figuren en landschappen na. Hij werkte met modellen, mensen uit de Ettense gemeenschap, en had een voorkeur voor gewone, hardwerkende mensen. Hij was geboeid door de alledaagsheid van de arme mensen uit de streek. Hun leven bestond uit spitten, ploegen, zaaien, oogsten. Alles met de hand. Jaar in jaar uit. Een karig bestaan. Van Gogh tekende dit boerenleven. Ook trok hij de natuur in rondom Etten, en tekende de heide, landschappen met aan de horizon een huis, verscholen achter de struiken, en in de verte de kerktoren. Het werden honderden tekeningen. Zo ontwikkelde hij hier zijn vakmanschap.

Jan Strube (1892-1985), geboren in Amsterdam, bracht het grootste deel van zijn leven door in Brabant. In Amsterdam volgde hij eerst de ambachtsschool (huisschilder), en daarna de schilder- en tekenacademie, de voorloper van de Rietveld Academie. Na een bezoek aan Breda leerde hij Dina Bogers, uit Leur, kennen. Een liefde was geboren. Ze trouwden in 1917 en gingen in Amsterdam wonen. Begin jaren twintig verhuisden ze naar Brabant en vestigden zich in een houten huisje aan de rand van het Liesbos (Zanddreef). Maar hij kon in Brabant niet leven van zijn litho’s en tekeningen. Er was hier te weinig animo om kunst te kopen. De mensen leefden in armoede en hadden geen geld over voor kunst aan de muur. Dat was weggegooid geld. Ze gingen terug naar Amsterdam, maar Brabant konden ze niet vergeten, en in 1927 trokken ze weer in hun huis bij het Liesbos. Nu voorgoed. Hij werd een Amsterdamse Brabander.

Met een aantal kunstenaars, onder wie Paul Windhausen, richtte hij de Bredase Kunstkring op. Strube raakte bekend en kreeg steeds meer opdrachten. En zoals bij Van Gogh betroffen zijn onderwerpen vaak het karakteristieke Brabantse boerenleven, en tekende hij volkse en alledaagse onderwerpen. Maar tegelijkertijd toont zijn werk ook vaak de Grote Kerk in Breda, het Begijnhof, en de Leurse Haven. Een boerderijtje, een boerin, een waterput, geven natuurlijk een nostalgisch gevoel. De realiteit was uiteraard anders, hard werken en armoede, en daarbij werd de bevolking ook nog getroffen door oorlog en geweld. In 1985, op 93-jarige leeftijd, overlijdt hij en laat een omvangrijk werk na: tekeningen, litho’s, houtsneden, stillevens in olieverf. Zijn werk is in het bezit van een aantal musea. Bij deze tentoonstelling is een aantal zeer bijzondere werken afkomstig uit privé-collecties.

De Jan Strube expositie vindt plaats van 29 september tot en met 22 oktober 2017 in de Van Gogh Kerk, Raadhuisplein 2, Etten-Leur (entree via Markt 4). De openingstijden zijn woensdag t/m zondag 13.30 – 16.30 uur.

September 28 (Thursday) 13:30 - Oktober 22 (Sunday) 16:30

Van Gogh Kerk Etten-Leur

Markt 4, Etten-Leur

Stichting Vincent Van Gogh Etten-Leur info@vincentvangoghinetten.nl