Deelnemer Kunstexplosie Stationsplein- Ien Sluyters- Vincent's revival

beelden kerk met zonIen Sluyters (1973) uit Oisterwijk exposeert vanaf vandaag t/m zondag 19 juli 7 imposante beelden van Vincent van Gogh in de Van Gogh Kerk Etten-Leur.

Sluyters won recent nog een zeer eervolle prijs. Onlangs werd uit 3700 inzendingen haar beeldhouwwerk ‘Zelfportret Vincent van Gogh 1889’ van beeldhouwer Ien Sluyters en schilder Maud Jongsma-Van Loon uitgeroepen tot publiekswinnaar van de AVROTROS Van Gogh Wedstrijd. In het kader van het Van Gogh Jaar 2015 startte AVROTROS in april de Van Gogh Wedstrijd. De opdracht luidde: laat je inspireren door Vincent van Gogh. In een maand tijd stroomden er via de cultuurwebsite van AVROTROS duizenden werken binnen. Schilderijen, foto’s, beeldhouwwerken, werken van vilt en stof: de inzendingen waren zeer divers. Uit al deze inzendingen maakte de jury, bestaande uit Van Gogh Museumdirecteur Axel Rüger en beeldend kunstenaars Marc Mulders en Henk Schut, een voorselectie van 20 werken. Op deze voorselectie kon in de week voorafgaand aan de uitreiking gestemd worden.

Het winnende beeld was eerder voor het eerst te zien tijdens de Kunstexplosie Van Gogh Leeft. Wie dat gemist heeft, heeft nu de kans om het te gaan bekijken in de Van Gogh Kerk, samen met nog zes andere beelden die bewerkt zijn door diverse bekende kunstenaars, waaronder Rob Scholte.

Na wat omzwervingen, startte Ien Sluyters in 2010 de opleiding Beeldhouwkunst aan de Academie voor de Schone kunsten. ‘Een klassieke academie, waarbij de nadruk ligt op methoden en technieken om naar waarneming te kunnen werken. De mensen die ik beeldhouw lezen. Komen tot intrigerende figuren waarop iedereen zijn emoties, obsessies, fascinaties en herinneringen kan projecteren. Het onzegbare verbeelden. Angst, melancholie en andere menselijke emoties die we wel kunnen ervaren maar die geen eenduidig ‘gezicht’ hebben. Ik probeer invulling te geven aan dit soort begrippen’, aldus Sluyters.

Begin 2012 startte zij samen met Marjon Deul het kunstenaarscollectief Mainkunstenaars in Oisterwijk en hebben zij een volwaardig atelier in de voormalige leerfabriek. ‘Hierin is ruimte voor ons eigen proces, onze experimenteerzucht en vullen we elkaar ontzettend aan in het vrije werk’, aldus Sluyters, die de locatie Van Gogh Kerk als ‘echt schitterend’ omschrijft. ‘Ik ben er trots op om hier te mogen exposeren.’

Na Etten-Leur verhuizen de kunstwerken naar Amsterdam Art Square op het Museumplein.
Van Gogh Kerk Etten-Leur is geopend van woensdag t/m zondag van 13.30-16.30 uur. Entree via de Van Gogh Shop, Markt 4 in Etten-Leur. Vanwege bijeenkomsten en huwelijken zijn er mogelijk aangepaste openingstijden. Kijk daarom op www.vangoghkerk.nl of op facebook.com/vincentvangoghinetten.