Vincent van Gogh Audiozuil - Luisterpalen Etten-Leur

Regio West-Brabant (RWB), het samenwerkingsverband van de 19 gemeenten, gaat plekken die een rol hebben gespeeld in de periode dat Vincent van Gogh hier opgroeide en begon als kunstenaar, markeren met ‘luisterzuilen’. Het themajaar Van Gogh 2015 is de directe aanleiding geweest van de samenwerkende gemeenten om de betekenis van de beroemdste Brabander in de regio – waar immers de oorsprong van Vincent van Gogh ligt – beter zichtbaar te maken. Dit is een mooie stap naar nog meer Van Gogh-beleving en nog meer bezoekers in de regio.

Maandag 29 juni werd een luisterzuil aan de Binnentuin in Etten-Leur officieel in werking gesteld. Deze zuil is ‘geadopteerd’ door de Rotary Etten-Leur e.o. die de realisering financieel mede mogelijk heeft gemaakt. Scheidend voorzitter Hans Klaver overhandigde aan Lex Besselink, voorzitter van de stichting Vincent van Gogh Etten-Leur, een cheque van 2.000 euro.

De zuil staat naast het standbeeld van Vincent van Gogh en markeert de plek van de voormalige pastorietuin. De zuil vertelt het verhaal van de tuin (die Van Gogh in 1888 in Arles schilderde vanuit zijn fantasie. De tweede zuil in Etten-Leur staat bij de Moeierboom, op dit moment verscholen tussen de kermisattracties. I.s.m. de gemeente en de RWB bekijkt de stichting Vincent van Gogh Etten-Leur of op meerdere plekken in de gemeente zuilen kunnen worden geplaatst. Het streven is om uiteindelijk 10-15 zuilen te plaatsen in de regio, die van bijzondere betekenis was voor Van Gogh. In deze regio bracht hij immers zijn jeugd door.

Eerder werden al 2 zuilen geplaatst in Zundert en eentje in Zevenbergen. Binnenkort volgt Breda (locaties: Grote Kerk en Villa Mertersem in Princenhage). Hiermee wordt Fase 1 van het RWB traject afgerond en wordt direct na de zomer Fase 2 opgestart.

Locaties die in beeld zijn voor een zuil zijn o.a.: de Pannenhoef, het Liesbos, de Passievaart (Hoeven), Breda Airport (Bosschenhoofd), Camping Liesbos, Jachthaven De Turfvaart/Zwartenbergsche Molen (Etten-Leur Noord), de basiliek (Oudenbosch) en St. Willebrord (’t Heike in Vincents tijd). Allemaal locaties waar Van Gogh geweest is, waar hij over schreef en/of tekeningen en schetsen maakte. De locaties van de zuilen sluiten aan op het wandel- en fietsknooppunten netwerk.

Het project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de erfgoedlocaties Zundert en Etten-Leur, gemeente Breda en gemeente Moerdijk, Regio West-Brabant en Van Gogh Brabant.

De zuilen zijn ontworpen naar voorbeeld van Nuenen, waar positieve ervaringen zijn opgedaan met deze luisterpalen. De zuilen in West-Brabant zijn doorontwikkelde modellen: ze zijn voorzien van led-verlichting en een duurzamere en sterkere audiospeler.

Ondernemers hebben de mogelijkheid om een zuil te adopteren om zo een bijdrage te leveren aan het cultuurtoerisme in de regio. Ondernemers die hiervoor belangstelling hebben kunnen contact opnemen met RWB, Nico Sommen.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*

After you have typed in some text, hit ENTER to start searching...

Facebook

Twitter