1500e Bezoeker Van Gogh Kerk Etten-Leur

Van Gogh Kerk in Etten-Leur heeft deze zondag haar 1.500ste betalende bezoeker mogen begroeten sinds de opening eind december vorig jaar. Dat is een ruime verdubbeling van het aantal bezoekers in de zelfde periode vorig jaar, toen een bezoek aan het Van Gogh Informatiecentrum nog gratis was. De Van Gogh Kerk vertelt het verhaal van het begin van de carrière van Vincent van Gogh. Een relatief onbekend verhaal, dat zich op steeds grotere belangstelling mag verheugen, vooral van buiten de regio Etten-Leur.

Gerrit van Poppel uit Son en Breugel werd zondag door Luci de Weert van de stichting Vincent van Gogh Etten-Leur in de bloemetjes gezet. Van Poppel had, samen met zijn broers en aanhang, voor een bezoek aan Etten-Leur gekozen. ‘Wij zijn de nazaten van de brouwmeester Van Poppel, die jarenlang eigenaar was van de brouwerij Cambrinus op de Markt. Vandaag hebben we een soort familie reünie, net een lekker Van Gogh lunch gehad bij Het Witte Paard, nu een bezoek aan de Van Gogh Kerk en straks gaan we naar het Bierreclame museum in Breda.

Het Van Gogh jaar 2015 begint nu ook zijn vruchten af te werpen in Etten-Leur. ‘Wat vooral merken is dat het aantal groepen toeneemt’, vertelt Pierre van Damme van de stichting Van Gogh. ‘Als gevolg van alle marketing, sales en trade activiteiten vanuit Van Gogh Brabant, maar ook omdat we een gewoon een goed verhaal hebben. Persbezoeken uit de Verenigde Staten, China, Engeland, Italië, Frankrijk, Duitsland en België leiden tot een stroom aan berichten op radio, tv, gedrukte media en internet. Daar profiteert Etten-Leur nu, dankzij de Van Gogh Kerk, van mee.

Opvallend is volgens Van Damme dat steeds meer buitenlandse groepjes naar Etten-Leur komen om de Van Gogh Kerk te bezoeken. ‘Het stop-and-go-gehalte is nog vrij hoog: korte bezoeken met een rondleiding rond de kerk en door het centrum tot 1,5 uur. Dat betekent aan de ene kant dat we door moeten gaan met het investeren in meer beleving in en rond de kerk en anderzijds dat we onze vleugels uit moeten gaan slaan richting bijvoorbeeld het Paulushofje met museum Jan uten Houte en de horeca. Maar ook dat we de regio sterker moeten gaan maken door meer samen te werken met Breda en Zundert.

Ook de komende periode hoeven de vrijwilligers van de Van Gogh Kerk en Van Gogh Shop zich niet te vervelen. Van Damme: ‘Het aantal aanvragen neemt nog steeds toe. Reden ook dat we meer vrijwilligers nodig hebben. Mensen die een dagdeel in de week of om de paar weken willen fungeren als gastheer/gastvrouw in de Van Gogh Kerk of het ticket en tourist office office en Van Gogh Shop willen bemannen en die het wellicht leuk vinden om na een tijdje groepjes bezoekers rond te leiden. Het is een leuke en dankbare job, want vrijwel alle bezoekers verlaten Etten-Leur met een goed gevoel.